Nieuwbouw hypotheken

6 hypotheek vragen die je beantwoord wilt hebben voordat je een nieuwbouw woning koopt.

  • Welke hypotheekvorm kies je bij een nieuwbouwwoning?
  • Kun je meer lenen al je een nieuwbouwwoning koopt?
  • Vanaf wanneer ga je de hypotheek betalen?
  • Hoe hoog zijn de maandlasten tijdens het bouwen van de woning?
  • Kunnen de dubbele laten in de hypotheek meegefinancierd worden?
  • Waar moet je opletten bij een hypotheekofferte?

 

Welke hypotheekvorm kies je bij een nieuwbouwwoning?

De hypotheekvormen veranderen niet bij een nieuwbouwwoning. Is het de eerste keer dat je een woning koopt, dan kun je kiezen uit twee vormen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand en bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand iets minder.

Heb je al een hypotheek, dan kun je vaak nog de oude vorm meenemen naar de nieuwe situatie. Op het moment dat de oude woning nog niet is verkocht, kun je ook gebruiken maken van de overwaarde van deze woning in de vorm van een overbruggingskrediet.

Nieuwe termen en waar je op moet letten:

Als er gesproken wordt over een duurzaamheidshypotheek, of bijvoorbeeld groenhypotheek is dit niet een andere hypotheekvorm. Dit is een marketingterm waarin de geldverstrekker zich probeert te onderscheiden van andere geldverstrekkers. Er wordt dan een rentekorting gegeven als de woning duurzaam gebouwd wordt. Duurzaam houdt dan bijvoorbeeld in dat er een Energie Prestatie Coëfficient (EPC) van  – 0,6 is. Een ander voorbeeld is een groenhypotheek: hier wordt er een rentekorting gegeven over de eerste 100.000,- euro over het restant van de lening wordt geen korting gehanteerd.

De basis rente van deze geldverstrekker kan hoger liggen, dan die van een ander geldverstrekker. Daarbij gelden deze regels vaak voor de rentevast periode en val je daarna terug  naar de reguliere rente.

Wat dan ook belangrijk is om in de gaten te houden. Een aflossingsvrije hypotheek is vaak een stuk hoger bij een geldverstrekker die een duurzaamheidskorting geeft. Met andere woorden een gemiddelde rente met duurzaamheidskorting is niet altijd de laagste rente.

Laat daarvoor onze hypotheekadviseurs eerst een vergelijking maken van  alle geldverstrekkers voordat u een keuze maakt waar u uw hypotheek afsluit.

Kun je meer lenen als je een nieuwbouwwoning koopt?

Jazeker. Koop je tegenwoordig een nieuwbouwwoning en wil je die zelf nog energie zuiniger maken of is deze al volledig energie zuinig, dan kun je daarvoor meer lenen.

Zijn er dan nog andere hypotheek voordelen bij het kopen van een nieuwbouw huis?

Hiervoor wordt uitgegaan van 4 categorieën:

  • als de maatregelen nog moeten plaats vinden, mag er maximaal 9.000,- euro extra geleend worden;
  • Als woningen een energielabel A++ of EPC van max. 0.6 hebben, kun je maximaal 9.000,- euro extra lenen;
  • gaat het om een nul op de meter woning of EPC nul of lager en kun je een energieprestatiegarantie overhandigen, dan kun je 25.000,- euro extra lenen.
  • kun je deze garantie niet overhandigen, dan kun je 15.000,- extra lenen.

 

Wees er voor dit soort maatregelingen snel bij want de overheid zit er over na te denken om hier weer een aanpassing in te gaan doen.

 

Wanneer ga je de hypotheek betalen?

Deze vraag kun je niet precies beantwoorden op moment dat je bent ingeloot voor de woning. Het hangt af vanaf wanneer de grond wordt overgedragen. Je gaat betalen vanaf het moment dat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend.

Voor welke geldverstrekker moet ik kiezen?

Onze hypotheekadviseurs werken nauw samen met de nieuwbouw specialisten, dit zorgt er voor dat zij direct kunnen reageren op het nieuwbouwproces en daardoor altijd de geldvestrekker kunnen aanbieden die het beste bij uw situatie past.

Hoe hoog zijn de maandlasten tijdens het bouwen van de woning?

In het begin betaal je iets minder dan vlak voordat de woning afgebouwd is. De reden hiervoor is dat je over het bedrag wat je in bouwdepot hebt staan een vergoeding ontvangt. Dit bouwdepot wordt steeds minder en daardoor wordt de vergoeding steeds minder.

Kunnen de dubbele lasten in de hypotheek meegefinancierd worden?

Heb je een koop- of huurwoning, dan krijg je te maken met dubbele lasten. Zowel voor starters als doorstromers zijn er mogelijkheden  om deze kosten (gedeeltelijk)  mee te financieren.

 Let op! Geldverstrekker hebben allemaal andere voorwaarden, dat betekent dat je een geldverstrekker kan vinden die deze kosten mee financiert, maar dat de rente van de geldverstrekker een stuk hoger ligt dan een geldverstrekker die dit niet doet.

Heb je op dit moment al een hypotheek, dan kunnen we deze kosten ook financieren vanuit de overwaarde van de huidige woning.

Kom er dus eerst achter wat jouw prioriteit is en laat dan de hypotheekadviseur daar de beste geldverstrekker bij vinden.

Waar moet je opletten bij een hypotheekofferte?

Bij een hypotheekofferte is het belangrijk om de geldigheidsduur in de gaten te houden. Vaak is een offerte 3 maanden geldig. Ga je over deze periode heen ga je daar een rentevergoeding voor betalen. Er zijn geldverstrekker die een langere geldigheid hanteren. De rente daarvan is dan vaak iets hoger. Het is dus onze taak om uit te zoeken wat voor u de beste optie is.

 

Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen bij het kopen van een nieuwbouw woning:

  • alles is nieuw en naar de laatste maatstaven
  • voorlopig geen kosten aan onderhoud van de woning
  • goed geïsoleerd daardoor lagere energie kosten
  • geen overdrachtsbelasting
  • je hoeft niet over de prijs te onderhandelen
  • keuken, badkamer, vloer, wanden zelf bepalen
  • tuinaanleg zelf bepalen

Groot verschil van nieuwbouw ten opzicht van bestaande bouw.

De woning wordt casco opgeleverd.

Vaak zit er een badkamer in en voor de rest niks. Alles wat je wilt investeren voor: een keuken, vloeren, badkamer, wanden, tuinaanleg, uitbouw, meerwerk, kun je meefinancieren.

Voorwaarde is dat je het meeneemt in jouw bouwdepot.

Voordeel is dat de woning dit meegefinancierde bedrag ook meer waard wordt. Dus ook al heb je eigen geld gespaard voor de tuin is het interessant om dit mee te financieren en vervolgens met dat eigen geld de financiering verlagen. Wat er dan gebeurt is dat je minder leent dan dat jouw woning waard is en hierdoor kom je in een lagere risicoklasse terecht, wat een lageren rente betekent en dat zorgt er weer voor dat het maandbedrag om laag gaat.

 

6 redenen waarom jij als starter voor een nieuwbouw woning moet kiezen

Minder eigen geld nodig!

Bij bestaande bouw heb je al gauw 10.000,- euro aan eigen geld nodig. Bij nieuwbouw is dit een stuk minder. Je hoeft nl geen overdrachtsbelasting te betalen en de kosten voor een eigendomsbewijs vallen weg.

Je mag meer lenen!

Doordat de woning energie zuinig gebouwd wordt mag je 9.000,- euro meer lenen.

Er wordt niet gecontroleerd of je de dubbele woonlasten kunt betalen

Heb je een bestaande hypotheek, wil de geldverstrekker zien dat je zowel de kosten van de huidige woning kunt betalen als die van de nieuwe woning gedurende de periode van de bouw. Dit geldt niet als je een huurhuis hebt of inwonend bent.

Jouw energie rekening wordt lager

Nieuwbouw woningen worden energie zuinig gebouwd. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door zonnepanelen te plaatsen die (een gedeelte van) jouw energie rekening betalen.

In het begin lagere hypotheeklasten

Omdat tijdens de bouw niet gelijk het hele bedrag van het bouwdepot gebruikt wordt ontvang je voor het openstaande bedrag een rentevergoeding waardoor je hypotheeklasten wat lager zijn.

Geen directe onderhoudskosten

Bij bestaande bouw heb je vaak gelijk te maken met onderhoudskosten, deze zijn er in het begin van een nieuwbouwwoning niet.

 

Kom snel bij ons langs om te kijken of jij in aanmerking komt voor een nieuwbouw woning.